Over Elba

Elba is het het grootste eiland van het Toscaanse Archipel en na Sardinie en Sicilie het op twee na grootste eiland van Italie. Samen met nog acht andere eilanden, waaronder Gigilio, Giannutri en Montecristo, is het eiland onderdeel van een nationala park, het grootste op zee in Europa.

Dit eiland staat wereldwijd bekend om het verblijf van de Franse Keizer Napoleon in 1814, maar de rijke geschiedenis van Elba gaat echter terug tot de bronstijd, tot de Ilvati die het eiland Ilva noemden. Het werd daarna bewoond door de Etrusken en later door de Romeinen, die op de ijzerafzettingen afkwamen.

Na de val van het Romeinse rijk is Elba is het bewoond geweest door de Saracenen tot de 11de eeuw, waarna het onder bewind is geweest va  de republiek Pisa, de Visconti familie, de Appiani familie en de bekende Medici familie. Daarna is het weer Spaans, Frans, Toscaans en Duits geweest. Veel van de herinneringen aan deze glorieuze en rijke geschiedenis van Elba zijn te herleven in musea,, indrukwekkende forten en militaire bouwwerken, zoals Castello del Volterraio en het verblijf van Napoleon Bonaparte. Palazzina dei Mulini.

Het Elba van nu staat vooral bekend om haar blauwe en heldere zee en haar prachtige stranden. De combinatie met een geweldig landschap maakt dat Elba tot een unieke vakantielokatie in Toscane. Daarnaast is Elba ook de perfecte locatie voor sportactiviteiten, zoals duiken, snorkelen, hiking, fietsen, golven en zeilen. Voor complete ontspanning kunt u terechtin de thermale baden  van San Giovanni.

cartina elba2

Het eiland Elba ligt op ongeveer 10 km van de Toscaanse kust, met ten noorden de Ligurische zee, in het oosten het kanaal van Piombino, de Tyrreense zee in het zuiden en het kanaal van Corsica in het westen. Ondanks het geringe oppervlak van 224km2 heeft Elba een kustlijn van 147 km.